Aurinkoenergian suosio kasvaa

Aurinkoenergiaa voitaisiin hyödyntää huomattavasti enemmän, mitä tänä päivänä Suomessa tehdään niin lämmön kuin sähkön tuotannossa. Etelä-Suomessa ainoastaan joulu-tammikuun aikoihin ei auringon energiaa saada järkevästi talteen, koska aurinko on silloin niin matalalla. Kuitenkin Etelä-Suomessa rannikolla saadaan suurin piirtein saman verran auringonsäteilyä kuin Pohjois-Saksassa, jossa aurinkoenergiaa käytetään yleisesti lämmitykseen ja sähkön tuotantoon.

Passiivista ja aktiivista aurinkoenergiaa

Aurinkoenergia on mahdollista hyödyntää aktiivisesti tai passiivisesti. Aktiivinen hyödyntäminen tarkoittaa säteilyn muutamista suoraan sähköksi aurinkopaneelien avulla tai lämmöksi aurinkokeräimillä. Passiivisesti auringon lämpöä ja valoa käytetään suoraan ilman laitteita. Molemmat menetelmät sopeutuvat käytettäviksi pientaloihin.

Aurinkopaneelit pystyvät muuttamaan säteilyn määrästä yhteensä n. 15 % suoraan sähköksi. Laboratorio-oloissa teho on 42 % luokkaa, mutta tehokkaimmat myynnissä olevat aurinkopaneelit muuntavat n. 19 % sähköksi. Auringonsäteiden energia kohtaa aurinkopaneelien aurinkokennot ja aiheuttaa energiajännitteen. Tuotetun virran määrä riippuu suoraan säteilyn voimakkuudesta.

Aurinkokeräimien avulla säteilystä 25-35 % voidaan muuttaa suoraan lämmöksi, jota käytetään lämpimän veden tuottamiseen ja rakennusten lämmittämiseen.

Aurinkoenergiabuumi

Uusiutuvat energianlähteet ovat nyt ”muodissa” niin maailmalla kuin pikkuhiljaa Suomessakin. EU on asettanut tavoitteekseen lisätä aurinkoenergian osuutta EU:n alueen sähkön kulutuksesta 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteeseen päästäisiin, tarkoittaa se miljardien eurojen investointeja.

Aurinkoenergia on Suomessa kätevä esimerkiksi maaseudulla, missä asutaan lähes aina omakotitaloissa. Lämmöntarve omakotitaloissa on niin pieni verrattuna kaupunkien kerros- ja rivitaloihin, että säteilyenergialla voi hyvin kuitata koko käyttöveden lämmityksen. Lämmintä vettä voidaan myös johtaa vesikiertopattereihin.

Aurinkoenergian plussat

  • Isoin plussa aurinkoenergiassa lienee se, ettei se saastuta. Ainoa näennäinen saaste tulee aurinkopaneelien yms. valmistusprosessien yhteydessä tehtaissa, niiden kuljetuksessa ja asentamisessa.
  • Toinen hyvä puoli aurinkoenergiassa on sen äänettömyys. Fossiilisten energialähteiden käyttö voi olla hyvinkin meluisaa, mutta aurinkovoima tuottaa sähköä äänettömästi.
  • Aurinkopaneeleiden asentaminen etäisille alueille on myös paljon helpompaa ja halvempaa kuin sähköverkon vetäminen alueille.
  • Aurinkoenergia ei maksa mitään. Kun kaikki on asennettu, on energia sinulle ilmaista.

Aurinkoenergian miinukset

  • Aurinkoa ei ole saatavilla ympäri vuorokauden, ja muutenkin energianlähteenä se on Suomen oloissa ennalta arvaamaton.
  • Miinusta tulee myös aurinkopaneeleiden ja niiden asentamisen hinnasta. Alkukustannukset voivat hieman satuttaa, mutta pidemmän päälle ne kyllä maksavat itsensä monin kerroin takaisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *