Sijainti, kunto ja tunteet vaikuttavat asunnon hintaan

koti sijainti

Asunnolla on monta hintaa. Asunnon omistajan ja myyjän arvio asunnon hinnasta on yleensä korkeampi kuin asunnon ostajan arvio oikeasta hinnasta. Loppujen lopuksi oikea asunnon hinta määräytyy markkinoilla, kun asunto vaihtaa omistajaa.

Asunnon hinta riippuu monista tekijöistä. Esimerkiksi suhdannevaihtelut ja yleisen korkotason kehitys vaikuttavat asuntomarkkinoihin eri puolilla maata: työttömyyslukujen noustessa asuntokauppa hiipuu ja hinnat laskevat.

Korkotaso vaikuttaa asuntojen hintaan välillisesti. Kun korkotaso on alhainen, ovat asuntojen ostajat valmiita maksamaan aikaisempaa suuremman hinnan lainalla rahoittamastaan asunnosta. Korkotason noustessa asuntojen hinta taas lähtee laskuun.

Sijainti, sijainti, sijainti

Vanhan hokeman mukaan kolme tärkeintä kiinteistön hintaan vaikuttavaa tekijää ovat sijainti, sijainti ja sijainti. Ns. hyvien asuinalueiden arvo kehittyy suotuisasti, mikä näkyy myös yksittäisten asuntojen myyntihinnassa.

Tyypillisesti hyvät asuinalueet pysyvät pitkään samoina. Asuinalueen maineen syntyminen kestää pitkään, aivan kuten vauraiden ihmisten muuttaminen asuinalueellekin kestää.

Asunnon ja asuinalueen arvon kehittyminen ei ehkä kiinnosta niitä, jotka ostavat asunnon omaan käyttöönsä. Asuntosijoittajan kannalta asia on toinen — varsinkin asuntosijoittaminen velkarahallavaatii mahdollisimman korkeaa tuottoa sijoitukselle.

Asunnon kunto vaikuttaa kohteen hintaan

Yksittäisen asunnon hinnan kannalta asunnon ja taloyhtiön kunto on ratkaisevan tärkeässä asemassa. Toisinaan asunnossa on jäänyt kaikki tarpeelliset remontit tekemättä, mikä laskee väistämättä asunnon hintaa.

Vastaavasti hyvin tehdyt remontit nostavat asunnon hintaa — vaikka kyse olisi aivan kevyistä seinäpintojen maalauksista!

Asunnossa kannattaa tehdä pieniäkin remontteja arvon nostamiseksi

Sama koskee myös taloyhtiötä. Jos on yleisesti tiedossa, että taloyhtiöön on väistämättä tulossa putki- tai julkisivuremontti, alkaa asunnon hinta laskea. Putkiremontin jälkeen hinta taas nousee selvästi.

Myös muut isot remontit vaikuttavat asunnon hintaan, kuten kattoremontti tai julkisivuremontti. Lämmitysjärjestelmän remonteilla on myös asumiskustannuksiin vaikutusta, kun esimerkiksi lämmitysjärjestelmää uusimalla saa vähennettyä selvästi sähkönkulutusta, joten sähkösopimuksen kustannus pienenee.

Myös tunteet vaikuttavat koettuun arvoon

Kun kyse on kodista, vaikuttavat tunteet ratkaisevalla tavalla koettuun arvoon. Yleensä asunnon omistaja pitää asuntoa aina ostajaa arvokkaampana — hän nimittäin voi esimerkiksi antaa asuntoa arvioidessaan tunnearvon muuttua rahalliseksi arvoksi.

Psykologisen taloustieteen tutkijat ovat huomanneet tämän ns. omistusvaikutuksen olevan yleinen ilmiö riippumatta siitä, minkälaisesta ja minkä arvoisesta omaisuudesta on oikeastaan kyse. Olipa sitten kyse kuulakärkikynästä tai maatilasta, pitää omistaja sitä useimmiten potentiaalista ostajaa arvokkaampana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *