Muista tehdä sähkösopimus – mistä edullisin sähkö?

Mistä löytäisi kaikkein parhaan sähkösopimuksen? Tuntuu, että vaihtoehtoja on markkinoilla todella paljon ja niiden vertailu on vaikeaa. Tarjolla on pörssisähköä, aikasähköä, kausisähköä, markkinasähköä, plussasähköä ja ties vielä mitä muuta. Sähkönsiirtomaksu on aina sama, minkä ikinä vaihtoehdon nyt valitseekin. Oman alueen sähköyritys nimittäin veloittaa tuon sähkönsiirtomaksun ja maksu on aina vakio. Siirtomaksun muodostumista valvoo Energiavirasto. Ainoastaan itse sähkön maksuun pystyy vaikuttamaan kilpailuttamalla sähköntuottajayrityksiä.

Sähkönsiirtomaksun lisäksi sähkölasku koostuu sähkön perusmaksusta sekä sähkön kilowattihinnasta kulutuksen mukaan. Jos kuluttaa vähän sähköä, niin kannattaa kiinnittää huomiota sähkön perusmaksuun, koska siitä koostuu jatkossa suurin osa sähkölaskusta. Jos taas käyttää paljon sähköä ja omistaa isomman talon tai asunnon, niin päähuomio kannattaa kiinnittää sähkön energiahintaan. Esimerkkien mukaan omakotitaloasuja pystyy säästämään sähkön kilpailuttamalla jopa 200 euroa vuodessa, kerrostalossa asujalla vuosisäästö voi olla maksimissaan 50 euroa vuodessa. Sähkölaskun hintaan vaikuttaa osaltaan myös se, että tekeekö sähköyhtiön kanssa määräaikaisen vai toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen. Määräaikainen sähkösopimus on sellainen, että hinta on yleensä alhaisempi, koska asiakas ei pysty vaihtamaan sähköyhtiötä ennen kuin sopimusaika on umpeutunut. Siinä on hyvänä puolena myös se, että sähkönhintaa ei yhtäkkiä voida korottaa. Jotkut sähkösopimukset sidotaan sähkön markkinahintoihin, mikä tarkoittaa sitä että hinnat heilahtelevat pörssikurssien mukaan. Jos siis on kiinnostunut seuraamaan pörssiasioita, niin tämä voi olla hyvä vaihtoehto kikkailla sähkösopimuksilla.

Voi miettiä myös sähkön alkuperää sopimusta tilattaessa, joka on tuotettu luonnonvaroin. Kävi ilmi, että oman sähkönsä alkuperää ei voi suoraan valita. Homma toimii niin, että jos valitsee sähköntuottajakseen esimerkiksi tuulivoimalla tuotetun sähkön, niin omalla sähkönkulutuksellaan tukee tuulivoimalan toimintaa. Hyvä vertauskuva tämän ymmärtämiseen on sellainen, että kuvittelee ison vesisaavin joka on täytetty piripintaan. Tästä täydestä saavista jokainen sähkönkuluttaja valuttaa sähköä omalla hanallaan. Kukin sähköntuottaja puolestaan valuttaa saaviin omaa tavaraansa niin, että määrä pysyy aina vakiona.

Monilla sähköyrityksillä näyttää olevan selkeät internetsivustot, joten kilpailuttaminen onnistuu suoraan netistä. Jos haluaa ottaa puhelimitse yhteyttä, niin sähköyrityksien asiakaspalvelunumeroihin on mahdollista soittaa ja jutella suoraan heidän edustajien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *