Viisi vinkkiä kodin viilentämiseen kesähelteillä

kodin viilentäminen

Kesähelteillä kodissa saattaa olla tukalan kuuma, päivittäiset askareet vaikeutuvat ja nukkuminenkin on hankalaa. Silloin kannattaa hyödyntää seuraavat vinkit siitä, miten asunnon saa säilymään viileänä kaikkein kuumimpaan aikaan.

1 Hyödynnä yön viileys

Vaikka Suomessa on päivällä kuuma, niin yöt säilyvät useimmiten viileinä. Tämä kannattaa hyödyntää asunnon viilentämisessä. Tuuletus kannattaa hoitaa illalla auringon laskettua ja tehokkaimmin tuuletuksen saa hoidettua läpivedolla. Jos on mahdollista niin öisin kannattaa pitää ikkunat auki, jotta asunto saa sisäänsä kaiken tarjolla olevan viileän ilman.

2 Estä lämmön pääsy asuntoon

Sälekaihtimet kannattaa pitää kiinni ja verhot kannattaa pitää alhaalla koko päivän ajan. Ikkunat ja ovet kannattaa pitää myös suljettuna. Jos haluaa maksimoida lämmön jäämisen asunnon ulkopuolelle, niin kannattaa laittaa uloimpiin ikkunalaseihin alumiinifolioita. Tämä on Suomessa vielä aika uusi tapa, koska helleaaltoja on täällä niin harvoin, mutta se on hyvin yleinen käytäntö esimerkiksi etelä-Euroopassa, jossa helteet ovat kovia.

3 Vältä ylimääräisen lämmön syntymistä

Saunan lämmittämistä on luonnollisesti vältettävä ja kovimpien helteiden aikaan ei saunominen edes varmasti kiinnosta. Enemmän houkuttelee viileä suihku. Vältä myös lieden ja uunin käyttämistä, sillä kun teet uunissa ruokaa, niin uuni tuottaa yllättävän paljon lämpöä asuntoon. Pöytätietokone on myös melko suuri lämmönlähde ja esimerkiksi kannettava tietokone tuottaa paljon vähemmän lämpöä. Kaikki ylimääräiset sähkölaitteet kannattaa sammuttaa asunnosta sekä hehkulamppujen käytöstä kannattaa luopua. Kun käyttää energiasäästölamppuja hehkulamppujen sijaan, niin lämmöntuotanto pienentyy melko paljon.

4 Hanki ilmastointilaite

Siirrettävän ilmastointilaitteen hankinta on hyvä ratkaisu kodin viilentämiseen. Ilmastointilaite kannattaa hankkia ajoissa, koska kun helteet ovat kovimmillaan, niin ilmastointilaitteet ovat yleensä loppuneet kaupoista. Siirrettävä ilmastointilaite on myös sen takia kätevä, että sen saa laitettua varastoon talven ajaksi. Markkinoilla on paljon erilaisia ilmastointilaitteita ja niissä on erilaisia ominaisuuksia. Laitteet toimivat siten, että ne imevät huoneesta lämpimän ilman pois ja palauttavat viilennetyn ilman takaisin. Samalla ne toimivat kosteudenpoistajina. Parhaimman hyödyn ilmastointilaitteesta saa, kun käyttää sitä ainoastaan yhdessä huoneessa.

5 Hanki tuuletin

Tuuletin on helppo ja edullinen hankinta, jos ei halua ostaa oikeaa ilmastointilaitetta. Tuuletin ei itsessään luo viileää ilmaa, mutta se saa aikaan ilmanliikettä, joka tuntuu iholla viileältä. Tuuletin toimii propellipuhaltimella ja useimmissa tuulettimissa on säiliö, johon voi laittaa jäätä viileämmän tunteen tuomiseksi. Tuulettimen huonona puolena on se, että tuuletin tuo asuntoon kosteutta, mikä ei useimmiten ole hyväksi asunnon rakenteille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *